Reacties

‘Het boek Lola’s Sint is een weerspiegeling van mijn werkelijkheid. Althans de werkelijkheid zoals ik die graag zou willen zien. Lola is een kind van een gemengde relatie, net zoals mijn kinderen. En ze verheugt zich op de komst van een Sint die vergezeld wordt door Pieten in alle kleuren. Veranderingen beginnen in kleine stappen. En Kristina’s boek is een dapper en passende stap richting een toekomst waarin iedereen zich er kan herkennen.’

Vamba Sheriff, Nederlandse auteur met Liberiaanse roots

 

Lola’s Sint is een mooi boek van Kristina G. Langarika over het Sinterklaasfeest 2.0 en een goede stap in de richting van Sint kunnen blijven vieren, met leuke pietjes die eruitzien als uit een Amsterdamse schoolklas weggelopen, in alle kleuren.

Lies Aris, schrijfster

 

Ik kreeg het boek Lola’s Sint van een lieve vriendin. Met een bibliothecaris blik sloeg ik het open. Kon ik er iets mee in de bibliotheek?

 

Ik was verrast over de vrolijke illustraties en de tweetaligheid van het boek. Korte teksten die de tekeningen uitstekend aanvulden. Een boek om aan jonge kinderen tussen de 4 en 7 jaar voor te lezen.

 

Natuurlijk had ik de discussie gevolgd over wel of niet Zwarte Piet tijdens het Sinterklaasfeest. Dit boek sloot naadloos aan op de actualiteit.

 

Omdat in onze bibliotheek ook jaarlijks een Zwarte Pietenfeest wordt gehouden, besloot ik Lola’s Sint te promoten tijdens één van de middagen. Ik was vooral benieuwd naar de reacties van kinderen en de Zwarte Pieten.

 

De Zwarte Pieten vonden het prima om uit Lola’s Sint voor te lezen. Ze zagen het gewoon als een leuk kinderboek, maar stelden geen vragen over het feit dat de Pieten in Lola’s Sint niet geschminkt waren. Dat vond ik geen probleem, de Pieten zaten daar immers om de kinderen te vermaken. Ik vond het voldoende dat ze kennis namen van het boek. Hopelijk zette het boek ze later aan het denken.

 

De kinderen luisterden naar het verhaal en genoten van het boek. Voor deze kinderen was het volkomen normaal dat er geen Zwarte geschminkte  Pieten in het verhaal voorkwamen.

Ik trek daaruit de conclusie dat kinderen heel onbevangen situaties accepteren. Zou een heel jong kind vragen aan zijn ouders stellen als er plotseling Pieten in allerlei kleuren ten tonele verschijnen? Waarschijnlijk hangt het ook af van de verwachtingen van de ouders en de verhalen, die zij hun kinderen hebben verteld over het Sinterklaasfeest.

 

Wat mij betreft neemt iedere Openbare Bibliotheek in Nederland dit boek op in haar collectie!

 

Hetty Odenthal, Bibliotheek Wierden

 

Luca zei net: “Mama, ik vind het zo leuk dat er niet alleen zwarte Pieten zijn, maar ook blanke Pieten, dat zijn we niet gewend” Geweldig toch! Toen we het boek de eerste keer lazen bij jou op de bank wees ze ook direct naar de blanke Piet en zei: “Kijk Mama!”

Julia Ruijter, fotograaf

 

“Ik ben erg blij met het boek. Sinterklaas is een niet te negeren kinderfeest, maar we hebben ons altijd ongemakkelijk gevoeld. Dit boek helpt enorm met de zoektocht naar hoe wel.
Opvallend vond ik dat mijn dochter van vijf helemaal niets eraan opmerkte. Ze had het alleen over de kleuren handschoenen. Kleuren huid van geen enkel van de personages bracht ze op. Ik vond dat eigenlijk wel geweldig. Blijkbaar vindt zij het zo normaal en zo hoort het ook.

Prettig vind ik ook dat het boek begint met de angst voor Sinterklaas. Herkenbaar want mijn dochter was heel bang gemaakt op de creche, waar sinterklaas gevierd werd met een soort inbraak waar alles overhoop gehaald werd en zwarte handafdrukken achtergelaten werden.
Ze had er meerdere jaren erg last van. Gek aspect is dat van sinterklaas: dat kinderen bang worden gemaakt en voorgelogen… Dat is het volgende ding om te moderniseren volgens mij.”

Tamira Combrink

 

“Zo leuk dat ik dit boek straks aan mijn twee eigen kleine witte pietjes kan voorlezen 🙂 Want wat gaaf dat je dit onderwerp in een kinderboek hebt weten om te zetten! Blij en trots (op jou) wordt ik ervan 🙂 Inderdaad: op naar een betere wereld, waarin kinderfeesten echt op alle fronten feesten zijn!”

Karin Koetsveld, schrijfster

 

Today I received our copies of Lola’s Sint! Couldn’t wait to read them to my little girl. We got home at 6 after creche and she was so excited to see it on her little table. I read it to her and immediately she wanted me to read it again – and again at bedtime! On every page she wants to make sure she sees Lola and already knows the names of the different Pete’s. I call this a success in my book Congratulations Kristina Goikoetxea! Hope lots of other children get to enjoy this sweet story.

Franca Cumbo

 

“I’m going to share this on my personal Facebook feed. It’s so great to see a representation of the Piet that isn’t a buffoon! And with a girl as the main character too! Thank you for doing this.”

Mother