HIJ KOMT, HIJ KOMT

‘Wie heeft een nieuw liedje geoefend?,’ vraagt de juf aan de groep van drie kinderen en hun ouders. Het is onze maandelijkse gezamenlijke pianoles. De vrijdag voordat HIJ komt. Ouders en kinderen zitten op een zacht tapijt. De verwarming staat aan. We oefenen elk liedje eerst zingend en met de handen voordat de kinderen naar de piano gaan.

 

‘Ik,’ roept een jongen die ouder is dan Lara.

 

‘Zwarte Piet, wiedewiedewit…’ begint hij te zingen.

 

Nadat hij klaar is, moeten we allemaal zingen en onze handen bewegen.

 

Ik blijf ineens stil. Lara speelt met de draadjes van het tapijt.

De juf legt me uit dat het als ouder belangrijk is om voor te doen. Anders doet je kind niet mee.

 

Ik krijg het warm.

 

‘Niet bij dit liedje,’ zeg ik met mijn handen. Ze snapt niet zo goed wat ik bedoel. De andere ouders kijken naar mij. Ze gaan door.

 

Het is vrijdagmiddag en HIJ komt zondag al in Amsterdam aan. Ik wil op alles voorbereid zijn.

 

‘s Avonds avond als Lara slaapt, lees ik het antwoord van haar schooljuf in de computer. Nee, ze kijken niet naar het Sinterklaasjournaal in de klas. Op school hebben ze kleurenpieten. Dat zou verwarrend zijn.

 

Opluchting.

 

Nu nog de BSO-juf schrijven.

 

Het is zaterdagochtend en HIJ komt morgen al in Amsterdam aan. Ik wil op alles voorbereid zijn.

 

Om tien uur gaan we naar de Spaanstalige school zoals elke zaterdag. Twee uur spelen in het Spaans voor kinderen van alle landen waar Spaans wordt gesproken. In de gang doet Lara haar jas uit. Ik zoek een hangertje. Uit de klas hoor ik een moeder enthousiast tegen alle kinderen zeggen:

 

‘Weet je wat? We zijn vorige week in Spanje geweest waar we vandaan komen. Daar zagen we het huis van Sinterklaas. HIJ komt morgen, weten jullie dat?’

 

De moeder boft een beetje omdat ze uit Spanje komt en niet uit een ander Spaanstalig land zoals de andere moeders.

 

Ik hoor een heel luid ‘Ja’ uit de klas komen. Lara zoekt nog steeds een zakdoek in haar jas buiten en heeft niets gehoord. Ze weet niet dat HIJ morgen komt en ik wil het liefst zo houden.

 

De moeder die in het huis van Sinterklaas is geweest in Spanje laat haar Spaanse dochtertje achter en vertrekt. We komen binnen. We gaan naast de juf zitten in een kring. Ik fluister in het oor van de juf dat we morgen niet naar de intocht gaan.

Of ze daarop niet te veel nadruk wil leggen.

Tenminste niet zoiets vragen als: wie gaat morgen naar de intocht?

 

HIJ komt morgen al in Amsterdam aan. Ik wil op alles voorbereid zijn.

 

Terwijl Lara op de Spaanstalige school is, fiets ik razendsnel naar de dichtstbijzijnde boekhandel.

 

Onderweg zie ik de clowneske zotte zwartgeschminkte nar op alle etalages al klaar staan. Aan beide zijden van elke weg. Om optimal voorbereid te zijn de komende weken, zou ik van die oogklepjes van de paarden willen hebben. Twee klepjes aan beide kanten, waardoor je alleen naar voren kan kijken als je fietst. Jammer dat die oogklepjes niet voor mensen bestaan.

 

 

In de boekwinkel koop ik het boek met de Sinterklaasliedjes van nu. Die krijgt Lara dus in haar schoen als HIJ morgen komt.

 

‘Hij zeg Piet, wiedewiedewit…’zingen Paul Passchier en Thedo Keizer in die cd.

 

Dan kan Lara die alvast volgende week meenemen naar de schooljuf, naar de pianojuf en naar de BSO-juf.

 

Want HIJ komt morgen al. Dus, ik wil op alles voorbereid zijn.

 

‘Wilt u het ingepakt hebben in cadeaupapier?,’ vraagt de verkoopster.

 

‘Als er maar geen Zwarte Piet op staat,’ zeg ik.

 

De mevrouw kijkt mij aan alsof ik een marsvrouwtje ben.

 

´Geef het saaie dan maar,´ zegt haar collega.

 

 

Terwijl het boek ingepakt wordt in het ´saaie´ papier, alleen met Sinterklaas en zijn paard erop, vraag ik me af of ze mijn eigen boek Lola´s Sint ook in zo´n ´saai´ papier zullen inpakken als iemand het in deze winkel koopt.

 

Of zullen ze mijn boek met de ongeschminkte Pieten toch inpakken in een cadeaupapier met de  clowneske zotte  zwartgeschminkte nar erop?!?!

 

HIJ komt morgen al in Amsterdam aan.

En je kunt helaas deze dagen niet op alles voorbereid zijn.*

 

 

—————————

 
 
 
Heb je dit ook deze dagen?  Ik ben benieuwd naar je reactie in de comments hieronder.
 

DOWNLOAD hier de gratis leesgids van het kinderboek Lola’s Sint voor ouders! Een zelfgemaakte oplossing om wat tegenwicht te bieden aan de beeldvorming deze Sinterklaas dagen!

 
MOCHT JE HET KINDERBOEK NOG NIET HEBBEN, kun je het via bol.com bestellen, in elke boekhandel van Nederland en Vlaanderen en ook uiteraard nog bij mij met mijn handtekening HIER.
 

DEEL DIT VERHAAL als je denkt dat het andere mensen kan inspireren of helpen!

Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “HIJ KOMT, HIJ KOMT”

 1. natasha Avatar
  natasha

  Hoi Kristina,

  Ik begrijp je gevoel ik heb het er ook moeilijk mee.
  Mijn zoontje is 4 jaar en weet eigenlijk niet zo goed hoe ik het hem moet uitleggen ik lees lola’s sint veel voor maar net als de intocht op tv en hier in Rotterdam zijn wij niet naar toegegaan en ook niet op tv gekeken.
  Maandag kwam ik op school en er hing een mega grote vlag met welkom sint en dan een zwarte piet erop waar ik me onwijs aan stoorde. De juf vroeg of ik tijd over had om de cadeautjes in te pakken en heb haar geantwoord dat ik graag mee help maar niet hiermee omdat wij geen sinterklaas vieren sterker nog onze kerstboom staat er al. Zij keek me vreemd aan en liep weg. Mijn zoon kwam s’middags thuis er vroeg mij wanneer sinterklaas bij ons kwam heb hem toen verteld dat wij geen sinterklaas vieren. Hij ging er gelukkig verder niet op in. De volgende dag kwamen we aan op school en stonden de gymschoentjes klaar met een cadeautje erin en weer vroeg mijn zoon wanneer komt sinterklaas bij ons ik heb hem toen verteld dat hij zoooo speciaal is dat niet sinterklaas bij ons komt maar de kerstman en dat die eigenlijk nooit naar nederland komt maar speciaal voor hem komt omdat hij zo leuk jongentje is. Vervolgens wilde hij kerstliedjes zingen en doet hij dat nu dagelijks! Ik heb wel voor hem voor 5 december op school een pieten cape gekocht en baret zonder veer en gekleurde schmink want hij wilt als gekleurde piet naar school het liefst als turtle piet dus hij gaat 5 decemeber zo naar school ik ben benieuwd naar de reactie van zijn juf! Ik wilde hem eerst thuis houden maar ik ga hem geen dingen wat hij op school krijgt afnemen maar zal wel goed met hem praten als het feest op school voorbij is. En nu is het dus zo dat hij aan het aftellen is tot de kerstman komt en zeg hij zelf wanneer gaat sinterklaas nou weg? hahaha dus ik ga een kerstman inhuren voor 2 dagen voor kerst want ik kan hem natuurlijk niet zonder kerstman dit jaar laten staan dat is wat ik hem heb beloofd en dat ga ik ook na komen!