‘Wie heeft een nieuw liedje geoefend?,’ vraagt de juf aan de groep van drie kinderen en hun ouders. Het is onze maandelijkse gezamenlijke pianoles. De vrijdag voordat HIJ komt. Ouders en kinderen zitten op een zacht tapijt. De verwarming staat aan. We oefenen elk liedje eerst zingend en met de handen voordat de kinderen naar de piano gaan.

 

‘Ik,’ roept een jongen die ouder is dan Lara.

 

‘Zwarte Piet, wiedewiedewit…’ begint hij te zingen.

 

Nadat hij klaar is, moeten we allemaal zingen en onze handen bewegen.

 

Ik blijf ineens stil. Lara speelt met de draadjes van het tapijt.

De juf legt me uit dat het als ouder belangrijk is om voor te doen. Anders doet je kind niet mee.

 

Ik krijg het warm.

 

‘Niet bij dit liedje,’ zeg ik met mijn handen. Ze snapt niet zo goed wat ik bedoel. De andere ouders kijken naar mij. Ze gaan door.

 

Het is vrijdagmiddag en HIJ komt zondag al in Amsterdam aan. Ik wil op alles voorbereid zijn.

 

‘s Avonds avond als Lara slaapt, lees ik het antwoord van haar schooljuf in de computer. Nee, ze kijken niet naar het Sinterklaasjournaal in de klas. Op school hebben ze kleurenpieten. Dat zou verwarrend zijn.

 

Opluchting.

 

Nu nog de BSO-juf schrijven.

 

Het is zaterdagochtend en HIJ komt morgen al in Amsterdam aan. Ik wil op alles voorbereid zijn.

 

Om tien uur gaan we naar de Spaanstalige school zoals elke zaterdag. Twee uur spelen in het Spaans voor kinderen van alle landen waar Spaans wordt gesproken. In de gang doet Lara haar jas uit. Ik zoek een hangertje. Uit de klas hoor ik een moeder enthousiast tegen alle kinderen zeggen:

 

‘Weet je wat? We zijn vorige week in Spanje geweest waar we vandaan komen. Daar zagen we het huis van Sinterklaas. HIJ komt morgen, weten jullie dat?’

 

De moeder boft een beetje omdat ze uit Spanje komt en niet uit een ander Spaanstalig land zoals de andere moeders.

 

Ik hoor een heel luid ‘Ja’ uit de klas komen. Lara zoekt nog steeds een zakdoek in haar jas buiten en heeft niets gehoord. Ze weet niet dat HIJ morgen komt en ik wil het liefst zo houden.

 

De moeder die in het huis van Sinterklaas is geweest in Spanje laat haar Spaanse dochtertje achter en vertrekt. We komen binnen. We gaan naast de juf zitten in een kring. Ik fluister in het oor van de juf dat we morgen niet naar de intocht gaan.

Of ze daarop niet te veel nadruk wil leggen.

Tenminste niet zoiets vragen als: wie gaat morgen naar de intocht?

 

HIJ komt morgen al in Amsterdam aan. Ik wil op alles voorbereid zijn.

 

Terwijl Lara op de Spaanstalige school is, fiets ik razendsnel naar de dichtstbijzijnde boekhandel.

 

Onderweg zie ik de clowneske zotte zwartgeschminkte nar op alle etalages al klaar staan. Aan beide zijden van elke weg. Om optimal voorbereid te zijn de komende weken, zou ik van die oogklepjes van de paarden willen hebben. Twee klepjes aan beide kanten, waardoor je alleen naar voren kan kijken als je fietst. Jammer dat die oogklepjes niet voor mensen bestaan.

 

 

In de boekwinkel koop ik het boek met de Sinterklaasliedjes van nu. Die krijgt Lara dus in haar schoen als HIJ morgen komt.

 

‘Hij zeg Piet, wiedewiedewit…’zingen Paul Passchier en Thedo Keizer in die cd.

 

Dan kan Lara die alvast volgende week meenemen naar de schooljuf, naar de pianojuf en naar de BSO-juf.

 

Want HIJ komt morgen al. Dus, ik wil op alles voorbereid zijn.

 

‘Wilt u het ingepakt hebben in cadeaupapier?,’ vraagt de verkoopster.

 

‘Als er maar geen Zwarte Piet op staat,’ zeg ik.

 

De mevrouw kijkt mij aan alsof ik een marsvrouwtje ben.

 

´Geef het saaie dan maar,´ zegt haar collega.

 

 

Terwijl het boek ingepakt wordt in het ´saaie´ papier, alleen met Sinterklaas en zijn paard erop, vraag ik me af of ze mijn eigen boek Lola´s Sint ook in zo´n ´saai´ papier zullen inpakken als iemand het in deze winkel koopt.

 

Of zullen ze mijn boek met de ongeschminkte Pieten toch inpakken in een cadeaupapier met de  clowneske zotte  zwartgeschminkte nar erop?!?!

 

HIJ komt morgen al in Amsterdam aan.

En je kunt helaas deze dagen niet op alles voorbereid zijn.*

 

 

—————————

 
 
 
Heb je dit ook deze dagen?  Ik ben benieuwd naar je reactie in de comments hieronder.
 

DOWNLOAD hier de gratis leesgids van het kinderboek Lola’s Sint voor ouders! Een zelfgemaakte oplossing om wat tegenwicht te bieden aan de beeldvorming deze Sinterklaas dagen!

 
MOCHT JE HET KINDERBOEK NOG NIET HEBBEN, kun je het via bol.com bestellen, in elke boekhandel van Nederland en Vlaanderen en ook uiteraard nog bij mij met mijn handtekening HIER.
 

DEEL DIT VERHAAL als je denkt dat het andere mensen kan inspireren of helpen!